Όταν ένα αστέρι σε οδηγεί

Όνομα σχολικής μονάδας 4ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας Βόλου ¨Παν.Κατσιρέλος¨
Τάξη/εις που συμμετείχαν Ε1-Ε2
Αρχείο εργασίας Όταν ένα αστέρι σε οδηγεί

     Στο σύντομο "ταξίδι" μας με τα παιδιά της Ε΄τάξης (2 τμήματα) του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου αγγίξαμε το ευαίσθητο θέμα των προσφύγων . Με αφορμή την άφιξη προσφυγικών οικογενειών από τη Συρία στη πόλη μας θελήσαμε να τους κάνουμε ένα "δώρο". Τους στείλαμε ένα τραγούδι. Οι στίχοι έχουν γραφτεί από τον ambassador της ομάδας μου κ Πασχάλη Δήμου  και τη μουσική συντέθηκε μαζί με τα παιδιά της ε τάξης. Αφού διαβάσαμε το εξαιρετικό βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου ¨Χάρις και Φάρις", ακολούθησε συζήτηση πάνω στις σκέψεις των παιδιών σχετικά με το θέμα των προσφύγων.

    Πληροφορήθηκαν για τη δομή ΜΟΖΑ της πόλης μας που φιλοξενεί πρόσφυγες και την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική κοινότητα μας, αφού άρχισαν να φοιτούν σε σχολείο του Βόλου.

    Ζωγραφίσαμε τη "βαλίτσα του πολέμου" αφού συζητήσαμε τι θα έπαιρνε ο καθένας στη βαλίτσα του αν γινόταν στη χώρα μας πόλεμος. Αποφάσεις δύσκολες μα κατάλληλες για προβληματισμό.

   Τέλος, στείλαμε την αγάπη και την σκέψη μας στα προσφυγόπουλα τραγουδώντας:

           "Μέσα στο δρόμο περπατώ, για έναν τόπο φωτεινό κι ειρηνικό

            πόλεμο και το θάνατο, μην ξαναδώ ποτέ εγώ στον κόσμο αυτό.

            Για την ειρήνη και την αγάπη πάντα θα τραγουδώ(2)

            Τ΄ αστέρι της Ευρώπης σωστά με οδηγεί

             κει που κάθε διωγμένος θέλει να βρεθεί."

  

   Πολλές ευχαριστίες στον abassador κ Πασχάλη Δήμου για τους στίχους του τραγουδιού και τον εκπαιδευτικό πληροφορικής του σχολείου μου κ Γιώργο Ζαμπέτογλου για λήψη και την αποστολή του video και των φωτογραφιών.