Παίζοντας με τα παιχνίδια της Ευρώπης

Όνομα σχολικής μονάδας Δ. Σχ. Ευδήλου Ικαρίας
Τάξη/εις που συμμετείχαν Ε΄ τάξη

Φέτος επειδή η χρόνια μας ήταν δύσκολή (Ε' ταξη) αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με κάτι διασκεδαστικο. Έτσι επιλέξαμε να μάθουμε ομαδικά παιχνίδια από διάφορες χώρες της Ευρώπης. 

Τα βήματα που ακολουθήσαμε ήταν τα εξής:

α. Φτιάξαμε puzzle με την Ευρώπη. Το κολλήσαμε σε μακετόχαρτο και βάψαμε κάθε χώρα μ' άλλο χρώμα κι έγινε πολίτικος χάρτης. Ονομάσαμε τις χώρες, γράψαμε τις πρωτεύουσες τους.

β. Μετρήσαμε τις χώρες της Ευρώπης και πόσες από αυτές είναι στην Ε.Ε. Βρήκαμε το ποσοστό %. Συζητήσαμε για τα προνόμια της ένταξης μιας χώρας στην Ε.Ε. Κάναμε παράλληλα τα μαθήματα της Γεωγραφίας Ε΄τάξης που αφορούν την Ε.Ε.

γ. Είδαμε τις σημαίες των χωρών της Ε.Ε. και φτιάξαμε δικά μας σημαιάκια.

δ. Βρήκαμε στο διαδίκτυο ομαδικά παιχνίδια από διάφορες χώρες της Ευρώπης και επιλέξαμε με ποια από αυτά θα ασχοληθούμε στην εργασία μας.

Τα παιχνίδια είναι:

1. Περάστε το αγροτεμάχιο από τη Β. Ιρλανδία

2. Κουνέλι τρέξε από την Τουρκία

3. Αγγίξτε τη γραμμή από το Βέλγιο

4. Ραντίστε την αρκούδα από τη Δανία

5. Fielding race από την Αγγλία

6. Ανταλλαγή από τη Γαλλία

7. Πηγαίνοντας στην Ιερουσαλήμ από τη Γερμανία

8. Stone Blarney από την Ιρλανδία

9. Κολοκύθα από την Ιταλία

10. Ribaki από τη Ρωσία

11. Σλάλομ με δεμένα μάτια από την Τσεχία

12. Μεταφέρω την κίνηση από την Ουγγαρία

13. Αδελφάκι έλα, χορεψε μαζί μου από την Αυστρία

14. Αμπάριζα από την Ελλάδα

ε. Για κάθε παιχνίδι από τα παραπάνω διαβάσαμε τους κανόνες και βγήκαμε στην αυλή και παίξαμε πολλές φορές ώστε να το εμπεδώσουμε καλά.

στ. Στο χάρτη που φτιάξαμε από μακετόχαρτο καρφιτσώσαμε σε κάθε χώρα (σε αυτές που συμμετέχουν με τα παιχνίδια τους στο πρόγραμμα) ένα ξυλάκι/καλαμάκι με τη σημαία της χώρας. Στη σημαία δέσαμε μια πλαστικοποιημένη κολλά Α3 στην οποία γράψαμε τους κανόνες και τις οδηγίες του ομαδικού παιχνιδιού, κάναμε σχεδιάγραμμα και κολλήσαμε φωτογραφίες μας από την ώρα που παίζαμε.

ζ. Τελειώνοντας μ όλα τα παιχνίδια είχαμε, σαν παράγωγο, ένα χάρτη με καρφιτσωμένες οδηγίες για όλα τα παιχνίδια, κάτι σαν 3D βιβλίο οδηγιών για ομαδικά παιχνίδια από χώρες της Ευρώπης.

η. Τέλος επιλέξαμε για κάθε τάξη του σχολείου ένα παιχνίδι που της ταιριάζει ηλικιακά. Επισκεφθήκαμε την τάξη διδάξαμε τους κανόνες και παίξαμε όλοι μαζί.

Η μακέτα του χάρτη με της οδηγίες των παιχνιδιών βιδώθηκε στον τοίχο του σχολείου και είναι προσβάσιμη από όλα τα παιδιά!

Τώρα όλο το σχολείο παίζει με τα παιχνίδια της Ευρώπης!!!