Η ΠΡΩΤΗ ΕΧΕΙ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ονοματεπώνυμο: 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΤΑΒΑ
Σχολικό Έτος: 
2017-2018
Βαθμίδα Εκπαίδευσης: 
Πρωτοβάθμια
Σχολείο που πραγματοποιήθηκε η εργασία: 
1ο Δημοτικό Αμαρουσίου
Τάξεις που συμμετείχαν στην εργασία: 
Α
Σύνολο μαθητών που συμμετείχαν στην εργασία: 
22
Εκπαιδευτική Περιφέρεια που πραγματοποιήθηκε η δράση: 
Στερεάς Ελλάδας
Επιβλέπων Πρεσβευτής: 
ΜΠΟΥΤΑ ΧΑΡΑ
Περίληψη της Εργασίας: 

Η εργασία μας « Η πρώτη έχει Γράμμα από την Ευρώπη», έχει ως στόχο τη συνειδητοποίηση από τους μικρούς μας μαθητές, των διαφορών και των ομοιοτήτων των ανθρώπων (κυρίως των παιδιών) που ζουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και την αναγνώριση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό επιτυγχάνεται με την πολύπλευρη προσέγγιση της καθημερινής ζωής των παιδιών που ζουν στην Ευρώπη και με τη γνωριμία πολιτιστικών ευρωπαϊκών τομέων όπως αξιοθέατα, τοπική κουζίνα, ζωγραφική.
Οι μαθητές ανακαλύπτουν αρχικά, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τις σημαίες τους μέσω παιχνιδιών βιωματικών και της ιστοσελίδας http://europa.eu/kids-corner. Χωρίζονται σε ομάδες/χώρες για να λάβουν ή να στείλουν γράμμα-πρόσκληση (Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ελλάδα) και κατασκευάζουν καραβάκια από πλαστικά μπουκάλια για το ταξίδι τους. Φτιάχνουν ταυτότητες για την εύκολη και ελεύθερη διακίνησή τους και κατασκευάζουν βαλίτσα για να συλλέξουν από κάθε χώρα τα σημαντικά αναμνηστικά.
Επίσης, γνωρίζουν τις διατροφικές συνήθειες των χωρών (Γαλλία/Παρίσι/κρέπα, Ιταλία/Ρώμη/πίτσα), να χρησιμοποιούν οδικούς χάρτες και να κάνουν διαδρομές για να φτάσουν από τον σταθμό σε διάφορα μέρη της πόλης που επισκέπτονται (Ιταλία/Ρώμη/Βατικανό), μεγάλους καλλιτέχνες που κατάγονται από τις χώρες αυτές (Ισπανία/Βαρκελώνη/Miro) και σημαντικά πρόσωπα που ασχολούνται με τη διοίκηση (Ιταλία/Βατικανό), τον τρόπο μετακίνησης των μαθητών από το σπίτι τους στο σχολείο (Ολλανδία/Άμστερνταμ), καθώς και την καθημερινότητα των μαθητών μέσα στο σχολείο (Βέλγιο/Βρυξέλλες/ευρωπαϊκό σχολείο).
Όλα αυτά τα επιτυγχάνουν μέσω της βιωματικότητας (μέρα πίτσας και κρέπας στην τάξη), φιλοξενία και δράσεις με συμμαθητή που βρίσκεται στο ευρωπαϊκό σχολείο, συνέντευξη με γονείς που κατάγονται από τις υπό εξέταση χώρες, επίσκεψη μαθητών της τάξης με τους γονείς τους στις ευρωπαϊκές χώρες και ζωγραφική με την τεχνοτροπία του Miro.
Τέλος, βγάζουν συμπεράσματα για την καθημερινότητα των παιδιών που ζουν στην Ευρώπη και ανακαλύπτουν σημαντικές ομοιότητες και διαφορές στον τρόπο ζωής τους.

Βίντεο Δράσης: 
Αρχεία Εργασίας: 
AttachmentSize
File protigrammaapoeurope.docx2.9 MB
Γονική Συναίνεση: 
Ναι
Φωτογραφίες Δράσεις: